„СТРАХОТНА БЕШЕ ТАЗИ ВАСА!“

ВИДНАТА ТЕЛЕВИЗИОНЕРКА ЩЕШЕ ДА ЧЕСТВА 70...

През април 2016 г. Васа Ганчева трябваше да отпразнува своя 70-годишен юбилей. През 2011-а тя си отиде от този свят – обидена и оскърбена. Авторката на „С вас е Васа“ попадна в центъра на скрита камера, устроена от екипа на „Станция Нова“, в която получава предложение за фиктивен рушвет, за да похвали рубриката „Съдебен спор“ в седмично издание.

Скандалът около записа със скритата камера обаче отключил криза, в резултат на която Васа Ганчева постъпва в болница. Сестра ѝ Вера тогава цитира лекуващите я лекари, които определили стреса, на който е била подложена Васа Ганчева, като „урага­нен". Днес, пет години след смъртта на Васа Ганчева, нейните най-близки приятели още не могат да повярват, че я няма сред тях. Това споделя в откровен разговор и Богдана Карадочева. С Васа Ганчева я свързва дългогодишно и истинско приятелство.

БОГДАНА КАРАДОЧЕВА:
„ЧАСОВЕ ПРЕДИ ДА ПОЧИНЕ, ВАСА ГАНЧЕВА
МИ ПРАТИ СМС“

- Г-жо Карадочева, кол­ко непрежалима се оказа за вас Васа Ганчева?

- Васа много ми липсва! Все още не мога да по­вярвам, че я няма. Тя беше личност! Беше прекрасна, талантлива, естет, инте­ресен и ерудиран човек. Всичко това, което праве­ше, снимаше, беше пълно с вкус. Васа беше и мой много скъп приятел, из­ключително гостоприемна, с едно такова фино и еле­гантно чувство за хумор. Малцина знаят, че Васа можеше и да пее много ху­баво. Измисляше от време на време свои специални изрази, които и до днес ние, нейните приятели, използваме в разгово­рите помежду си. Наи­стина не мога да си представя, че Васа я няма… Около нея винаги имаше толкова живот, толкова хора и приятели


- Били сте много често заедно... Но усетихте ли накрая някаква промяна в нея, притеснение?

- Обичах компанията й, говорехме си с часове. Точно преди да си отиде също бяхме заедно. Пяхме до късно през нощта. И през цялото време се усещаше заразно желание за живот в нея. Не, не усетих нищо различно във Васа, никакво притеснение. Пазя последния смс от нея в телефона си, който тя ми изпрати от болницата.

Трябваше да отида да я видя същия ден, а преди­шния се бяхме уговорили със сестра ѝ коя кога да отиде. Та Васа ми на­писа: „Всичко с мен е ок. Обичам те!”. Явно се е чувствала добре психи­чески, но май някаква инфекция се е получила, преплитане на червата...

- На 29 април тази година Васа Ганчева трябваше да празнува 70-ия си юбилей...

- Да, аз много често мисля за нея, за този ден. Не знам дали това са точно зна­ци от нея, но мисълта ми е много силна и ясна.

И ако мога, отивам да запаля свещичка за нея. Като се сетя само - как прекарвахме денонощия в приказки, много се обичах­ме. За всичко приказвахме. Беше ми интересно да я слушам, защото тя знаеше всичко.

- Доколкото знам, тя направи три филма за вас, последният от които изтрит по невнимание от БНТ…

- Третият филм беше най-хубавият - същият, който изчезна. Нямам представа как. С Васа го търсихме после, до ден-днешен не всичко мога да си обясня как стана така. Във филма бях представена с приятелите си, танцувахме, говорихме, страхотни моменти.